Gezond eten is voor iedereen van belang, maar zeker voor mensen die chronische ziekten hebben, denk hierbij aan hypertensie, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, reuma, kanker etc. Voeding beïnvloedt je gezondheid. Door gezond te eten, voel je je beter, voorkom je ziekten en versnel je het herstel tijdens of na ziekte. Met een gezonde voeding heb je grip op je gezondheid. Die kans laat je toch niet liggen?
Gezond koken is voor iedereen aan tafel mooi meegenomen. Neem als startpunt: veel groenten. En leuk opgediende kleine porties, want daarvan geniet je soms meer dan van die grote schaal spaghetti, waarvan je na afloop op de bank moet uitbuiken.
Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt.
Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel ‘snelle’ koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Ook in alcohol kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen. En het verraderlijke is dat alcohol na een paar uur juist de bloedsuiker verlaagt. Aanbevolen wordt om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken en dit niet op te sparen. Drink zo min mogelijk frisdranken en vruchtensappen, hier zitten veel snelle suikers in. Water drinken kan altijd, of koffie en thee zonder suiker. Of kies een enkele keer voor een light drank. Kijk wel op de verpakking, in sommige light dranken zit nog wel wat suiker.
Gebruik bij het bakken vooral gezonde, onverzadigde vetten, zoals roomboter, kokosolie, olijfolie
Goede soorten vet zitten verder in noten, vis, avocado en olijven. Het voedingscentrum beveelt aan om elke week minstens één keer vette vis te eten zoals zalm, makreel en haring. Een handje ongezouten noten per dag is ook goed voor je bloedsuiker.
Met betrekking tot vlees, matig varkensvlees. Eet gevarieerd en kies mager wit vlees zoals kipfilet of kalkoen afgewisseld met (onbewerkt) rundvlees en af en toe varkensvlees. (vergeet niet om minimaal 1x per week vis te eten of een keer een ei als vervanger van vlees).
Het is vaak een gewoonte: even de zoutbus een paar keer schudden boven de pan. Maar te veel zout is niet goed voor de bloeddruk. Gebruik liever kruiden, specerijen, peper, azijn of citroensap, die geven ook veel smaak. Himalayazout is beter dan ons bekende tafelzout omdat dit uit mineralen bestaat en niet gemodificeerd is.
Ter illustratie nog enkele voorbeelden van hoeveelheid suiker in ons eten en drinken: