Laboratoriumonderzoek
U kunt bij ons op de praktijk terecht voor laboratoriumonderzoek (bloedafname) wat door de huisarts wordt aangevraagd. Wij werken samen met Certe, zij halen bij ons het afgenomen bloed op en beoordelen het bloed. Het laboratorium (het bepalen van het bloed) gaat van het eigen risico af. Hiervoor zijn NZA tarieven vastgesteld. Dit maakt dus niet uit bij wie u het laat afnemen (Certe, Treant of bij ons).
Voor Certe kunt u ook nog terecht op maandag- en donderdagochtend in het Hunzehuys, dit gaat altijd op afspraak. Bij Treant (ziekenhuis Stadskanaal) kunt u dagelijks ook zonder afspraak terecht, kijk op hun website voor de openingstijden.
Wanneer u bij ons urine inlevert controleren wij de urine voor u door middel van een urinestick en een urine-analyzer. Hier komt een uitslag uit. Wanneer deze nitriet positief aangeeft krijgt u bij ons de preferente medicatie die conform de geneesmiddelwijzer wordt gegeven (tenzij er reden is om hiervan af te wijken op basis van uw gegevens)
Wanneer deze uitslag geen uitsluitsel geeft, oftewel nitriet wordt niet aangetoond maar er zijn wel meerdere andere afwijkingen zoals oa leukocyten en/of bloed. Dan moeten we de uitslag op kweek zetten omdat er WEL wat gevonden wordt maar het onbekend is of dat iets is wat behandeld moet worden. De urine moet dus verder onderzocht worden in het laboratorium.
Als de urine op kweek gezet wordt dan kijken ze in het laboratorium of er bacteriën aangetoond kunnen worden, lukt dit niet dan zijn de kosten laag (ca €30,00). We weten dan dat er geen bacterie is en er GEEN antibiotica nodig is. Wanneer de kweek wel positief is, wordt er verder gekeken. Allereerst kijkt het laboratorium welke bacterie er gevonden wordt en daarna wordt er gekeken welke antibiotica hiervoor geschikt is. Elke bacterie reageert weer op een ander antibioticum. Deze kosten variëren tot ca €100 afhankelijk van het type bacterie wat gevonden wordt.
Door deze werkwijze wordt er minder antibioticum ingezet en wordt er minder geswitcht van antibioticum. Veelvuldig gebruik van antibioticum kan resistentie geven en kan invloed hebben op de nierfunctie als deze al slecht is. Dit zijn belangrijke factoren om een urinekweek in te zetten.
Wanneer gaat er urine naar het laboratorium:
- wanneer er geen nitriet bij ons wordt aangetoond maar wel andere afwijkingen en/of wanneer er klachten zijn
- wanneer iemand niet reageert op de reeds ingezette antibioticum
- wanneer iemand terugkerende urineweginfecties heeft (omdat mogelijk het antibioticum niet goed genoeg werkt, of omdat er misschien wel een combinatie van verschillende bacteriën aanwezig is en je dus niet alles weggehaald hebt)
- bij mannen met een positieve uitslag op de praktijk. Dit omdat mannen minder vaak urineweginfecties hebben en dit gecompliceerder is en je dus moet weten wat de veroorzaker is.
Dit alles doen we omdat men tegenwoordig voorzichtiger is met het voorschrijven van antibiotica omdat er steeds meer resistentie optreedt onder bacteriën hierdoor (oftewel: bacteriën veranderen door de blootstelling aan antibiotica en daardoor werkt het antibioticum niet meer)
Zodra u urine bij ons inlevert volgen wij dus bovenstaande stappen. Wanneer u pertinent geen urinekweek wil, dan kunt u dit vooraf aangeven. Alleen kunnen wij dan dus zonder nitriet positief GEEN antibioticum voorschrijven.
De tarieven voor laboratorium en urinekweken zijn vastgesteld door de NZA en de laboratoria en daar hebben wij geen invloed op en levert ons ook niets op. Wij leveren alleen materiaal aan als service.