Indien u na overleg met de huisarts besluit tot het laten plaatsen van een Mirena-spiraaltje, dan kunt u een afspraak maken voor plaatsing van het spiraaltje. De huisarts bespreekt met u nog een keer de procedure en zorgt ervoor dat het spiraaltje door de apotheek op de praktijk geleverd wordt.
Meer informatie over het spiraaltje kunt u hieronder lezen of op www.mirena.nl
Plaatsing en verwijdering van het hormoonbevattend spiraaltje
Een spiraaltje kan bijvoorbeeld worden geplaatst om zwangerschap te voorkomen of om hevig bloedverlies tijdens de menstruaties te verminderen. Indien u samen met de huisarts of gynaecoloog, na het bespreken van de voor- en nadelen, hebt besloten tot het laten plaatsen van een hormoonbevattend Mirena-spiraaltje, is het verstandig onderstaande informatie goed te lezen. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u dat bespreken met uw huisarts.
Voorbereiding en plaatsing
Het spiraaltje is ankervormig en heeft een lengte van 3 cm en een dikte van 2 millimeter. Het spiraaltje wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie. Gedurende deze periode staat de baarmoedermond meer open en gaat het inbrengen gemakkelijker. Het inbrengen begint net als het inwendig onderzoek dat u misschien al gewend bent. Hoe meer u zich op uw gemak voelt bij uw arts, hoe beter u kunt ontspannen en hoe minder u ervan voelt. De arts zal het spiraaltje met behulp van een zogenaamde inserter via de vagina in de baarmoeder inbrengen. De draadjes worden tot een lengte van ongeveer 3 cm afgeknipt vanaf de baarmoedermond. U kunt de draadjes met de vinger blijven voelen.
Het inbrengen neemt in het algemeen niet meer dan 20 minuten in beslag. Complicaties zijn zeldzaam. Soms ontstaat er een infectie. Als er voor het plaatsen klachten zijn van of risico op een geslachtsziekte, dan moet dat van te voren onderzocht worden. Een heel zeldzame complicatie is het ontstaan van een gaatje in de baarmoeder. Dit kan veel pijnklachten geven, maar indien tijdig ontdekt is zo’n perforatie niet levensbedreigend. Plaatsing van het spiraaltje na een bevalling moet tot minimaal 8 weken uitgesteld worden. Wanneer u nooit bevallen bent, moet u er rekening mee houden dat het inbrengen pijnlijker kan zijn.
Na het plaatsen hebben sommige vrouwen last van een krampachtig gevoel in de onderbuik. Daarom dient u twee tabletten ibuprofen 400mg voor het plaatsen van het spiraaltje innemen. Meestal zijn de krampen dan na enkele uren verdwenen.
Zit het spiraaltje goed?
Na die tijd kunt u regelmatig zelf controleren of het spiraaltje nog goed zit. Het beste kan dat aan het einde van de menstruatie. Breng uw vinger in de vagina tot aan de baarmoedermond: als u daar de dunne draadjes kunt voelen zit het spiraaltje goed. Het is van belang dat u voorzichtig voelt en niet aan de draadjes trekt. Uzelf noch uw partner kunnen het spiraaltje voelen tijdens het vrijen. Soms zijn de draadjes te voelen; mocht dit een probleem zijn, neem dan contact op met uw arts.
Betrouwbaarheid na het plaatsen
Indien het spiraaltje goed zit, bent u beschermd tegen zwangerschap. In zeldzame gevallen wordt het spiraaltje na die tijd nog uit de baarmoeder gedreven. Indien dit het geval is, moet u contact opnemen met uw huisarts. Het Mirena-spiraaltje is over het geheel genomen betrouwbaarder dan de anticonceptiepil.
Verwijdering van het spiraaltje
Het spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. U moet er wel rekening mee houden dat elke geslachtsgemeenschap die plaatsvindt in de week vóór de verwijdering van het spiraaltje alsnog tot een zwangerschap kan leiden. Indien u het spiraaltje wilt vervangen door een andere vorm van anticonceptie is het uiterst belangrijk dat u hieraan denkt en uw arts vertelt wanneer u voor het laatst geslachtsgemeenschap hebt gehad. Indien u het spiraaltje tijdens één en hetzelfde consult door uw arts wilt laten vervangen door een volgend spiraaltje , dan is er geen kans op zwangerschap en hoeft u geen speciale voorzorgen te nemen.
Uitstoting (expulsie) van het spiraaltje
Het gebeurt zeer zelden, maar het spiraaltje kan worden uitgestoten zonder dat u het meteen merkt (bijv. tijdens de menstruatie). Er kan daarna een onverwachte bloeding optreden, of het voorheen verminderde bloedverlies kan toenemen. Het is ook mogelijk dat het spiraaltje slechts gedeeltelijk wordt uitgestoten en dat u of uw partner dat merkt tijdens de geslachtsgemeenschap. In beide gevallen kunt u het best uw arts raadplegen en ondertussen een andere vorm van anticonceptie gebruiken.
In de volgende gevallen is het sterk aan te bevelen de arts te raadplegen:
· als u denkt dat u zwanger bent
· bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone vaginale afscheiding
· bij pijn tijdens het vrijen
· als u het kunststofgedeelte van het spiraaltje kunt voelen of het spiraaltje uitgestoten wordt
· als u de draadjes niet meer kunt voelen
· bij sterk of langdurig bloedverlies
· Als u nog vragen hebt
Helaas komt het soms voor dat het plaatsen niet lukt of dat de mirena afgestoten wordt. In dat geval wordt u verwezen naar de gynaecoloog. Helaas zijn de kosten van het spiraal wel voor uw eigen rekening, het plaatsen valt onder de verzekering. Dit is hoe de zorgverzekeraar het wil, eerst moet de huisarts plaatsen en bij problemen mag de gynaecoloog pas geconsulteerd worden. Zij zullen een nieuwe spiraal gebruiken welke in de DBC-kosten verwerkt zitten.