De POH-GGZ staat voor Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg.
Deze kan op verzoek van de huisarts een cliënt met psychische problemen zien om een beter beeld van de klacht te krijgen, de mogelijk nodige behandeling vast te stellen en verdere begeleiding te verlenen. De POH-GGZ kan worden gezien als de voordeur van de GGZ. Het is aan de POH-GGZ om in te schatten van welke problematiek sprake is en de ernst ervan, voordat er eventueel wordt doorverwezen naar de generalistische basis GGZ of specialistische GGZ.
Enkele voorbeelden van klachten die kunnen spelen zijn: Somberheid, depressieve gevoelens, overbelasting/overspannenheid , burnout- klachten, angstklachten, lichamelijke klachten waar geen directe oorzaak voor te vinden is, problemen in de relatie, een scheiding, moeite met opvoeden van kinderen, verslavingsproblemen, rouwverwerking, eenzaamheidsgevoelens etc.
De POH-GGZ kijkt samen met u naar de achtergronden van u psychische klachten. Wanneer in kaart gebracht is wat er precies aan de hand is, kunt u een advies krijgen over een passende behandeling of begeleiding. Een verwijzing kan dan bijvoorbeeld zijn naar het maatschappelijk werk of naar een psycholoog. Ook kan het zijn dat u een aantal gesprekken met de POH-GGZ voert om samen te kijken wat u nodig heeft om de problemen zelf weer het hoofd te kunnen bieden.
Het kan zijn dat u huisarts u verwijst naar de POH-GGZ maar u kan hier ook zelf om vragen. De kosten van deze zorg vallen onder het basispakket van de zorgverzekering, waar ook de huisartszorg is ondergebracht.