Second Opinion
Als een patiënt twijfelt over een diagnose of behandeling, dan kan de patiënt om een second opinion vragen. Er is sprake van een second opinion als een patiënt aan een tweede, onafhankelijke arts vraagt om een diagnose of voorgestelde behandeling van een andere arts te beoordelen.
Deze tweede arts moet werkzaam zijn binnen hetzelfde medisch specialisme of vakgebied als de eerste geconsulteerde arts. Dit houdt dus in dat wij als huisarts alleen naar een andere huisarts kunnen verwijzen voor second opinion. Betreft het bijvoorbeeld een consult bij een neuroloog, dan moet uw huidige behandelaar (neuroloog) zelf deze verwijzing maken. Dit heeft ook te maken met de vergoeding en dat sommige onderzoeken meegestuurd worden en niet opnieuw gedaan hoeven te worden.
Als je patiënt om een verwijzing vraagt voor een second opinion, dan moet de arts daaraan meewerken. Je kunt dit alleen weigeren als je daar zwaarwegende redenen voor hebt. Ook kan het dus zo zijn dat iemand anders de verwijzing moet maken en niet de huisarts.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als de patiënt een verwijzing heeft van de behandelend arts. Als de patiënt zelf een second opinion regelt, kan het zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt. Soms is voor een second opinion toestemming van de verzekeraar nodig. Advies is dus om navraag te doen bij de zorgverzekeraar.